Tiedote: Kaunissaaren jätehuolto järjestetään jatkossakin Kaunissaaressa

Kymen jätelautakunta päätti 21.3.2024 kokouksessaan, että Kaunissaaren asukkaiden jätehuolto järjestetään jatkossakin Kaunissaaressa. Tähän liittyy uusi Kaunissaaren jätetaksa.

Kaunissaaren jätehuoltoon piti tehdä muutoksia. Jätehuollon kustannukset saaressa ovat olleet huomattavasti korkeammat kuin siitä saadut tulot. Lisäksi saaressa olevan jäteastian tyhjennyksessä oli havaittu työturvallisuuspuutteita.

Kymenlaakson Jäte Oy:n hallitus esitti Kymen jätelautakunnalle kahta vaihtoehtoista jätehuollon järjestämistapaa loppujätteen osalta Kaunissaareen tulevasta kesästä 2024 alkaen. Vaihtoehdot olivat
• jätehuolto saaren lukollisessa yhteiskeräyspisteessä tai
• jätehuolto mantereella sijaitsevassa lukollisessa yhteiskeräyspisteessä.

Vaihtoehdoilla oli erihintainen jätetaksa, koska jätelain mukaan jätemaksujen pitää kattaa jätehuollosta aiheutuvat kulut. Kuntaliiton jätetaksaoppaan mukaisesti kuljetusolosuhteiltaan poikkeaville alueille, kuten saaristoon, voidaan laatia oma erillinen jätetaksansa.

Kaunissaaren jätehuollon järjestämisvaihtoehdot ja niihin liittyvät jätetaksat olivat nähtävillä 5.2.-1.3.2024. Asianomaisille lähetettiin kirjeellä tieto asian nähtävillä olosta. Lisäksi asiasta tiedotettiin PK-Ankkuri-lehdessä ja Kymen jätelautakunnan nettisivuilla.

Kymen jätelautakunta sai asukkailta 16 kannanottoa asiaan liittyen. Kannanottojen sekä Pyhtään kunnan lausunnon perusteella Kymen jätelautakunta päätti, että Kaunissaaren asukkaiden jätehuolto järjestetään loppujätteen osalta Kaunissaaressa ja että vuoden 2024 jätemaksut ovat seuraavat:

Kaunissaaren saaristotaksa 2024alv 0 %alv 24 %
Osavuosimaksu €125,95156,18
Vuosimaksu €156,48194,03

Osavuosimaksulla saa käyttää touko-syyskuun ajan saaressa olevaa loppujätteen keräyspistettä (kesäasukkaille). Vuosimaksulla saa käyttää touko-syyskuun ajan saaressa olevaa loppujätteen keräyspistettä ja talviajalla Kuusisessa olevaa keräyspistettä (vakituisille asukkaille ja ympärivuotisille mökkeilijöille). Lasin ja metallin keräystä ei enää järjestetä saaressa. Lasi- ja metallipakkausjäte ja myös muovi- ja kartonkipakkausjäte tulee toimittaa mantereella sijaitseviin ekopisteisiin.

Saaren asukkaille ja muille asianosaisille lähetetään päätös tiedoksi sekä saate, jossa on toimintaohjeet. Jos asukkaalla on ns. lukkopistesopimus Kymenlaakson Jäte Oy:n kanssa, niin se on voimassa edelleen, eikä mitään muutoksia tai toimenpiteitä tarvita.

Jätelautakunnan kokouksen pöytäkirja: Kymen jätelautakunnan pöytäkirja 21.3.2024

Lisätietoja: jätehuoltopäällikkö Katja Kangas, puh. 020 615 8143, katja.kangas@kouvola.fi